dessert, LCHF, recept

baka, baka liten äppelkaka (LCHF)

I veckor har jag gått och varit sugen på äppelkaka men inte riktigt fått tummarna loss. Men så igår inför mitt middagsbesök med de gästande kockarna så googlade jag runt på lite recept och hittade ett hos min fina vän Åse. (Snyggt jobbat vännen! Den var faaaantastiskt god!)  Den påminde mycket om en italiensk kaka som jag brukar göra och innehåller stekta äppelklyftor. Och det är nog bara bland det godaste som finns. För om det är något som är lyckat i äppelkakor så är det just när man steker klyftorna i smör.

äppelkaka-lchf

Med ett varningens finger så kommer här receptet (det finns nämligen risk för överätning:)

3 dl mandelmjöl
Strösötning motsvarande 75 gram socker (jag använde steviaströ)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
4 syrliga äpplen
50 g smör
2 msk kanel

ugn 200°
Smörj en form. Jag använde en ny liten rektangulär ugnsform i glas vilket funkade ypperligt (köksredskapen i vårt spanska casa är ytterst begränsade men med lite fantasi så går det mesta:)

Vispa ägg och sockerersättning fluffigt. Smält smöret och låt svalna aningens.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda sedan ner de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Skala och kärna ur äpplena och klyfta. Stek i smör några minuter. Pudra över kanel och låt allt småputtra någon halv minut. Bland ner de stekta äppelklyftorna i smeten och häll över hela härligheten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.

Servera med vispgrädde smaksatt med vaniljpulver.

Nu är det dags för lite metime och värmeljusen är tända i min fina stora Marocko-lykta. Alla knoddisarna sussar kudden och jag har lite planer som jag går och bär på och vänder och vrider lite. Hur eller vad det blir får vi se i slutändan. Roligt är det oavsett att fundera framtid.

Ha en skön kväll alla!

KRAM

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Tina 20 oktober, 2013 at 19:55

  Mmmmm, äter själv enligt Lchf o blir alltid tacksam för nya recept. Kramisar Tina

 • Reply lingonberrie 20 oktober, 2013 at 19:59

  Jättemums!
  Jag har en hög med äpplen som måste göras något åt och jag tackar för receptet.
  kramar och hoppas att helgen varit fin

 • Reply Jess 20 oktober, 2013 at 20:10

  Den var verkligen supergod. Planera på hjärtat, såg du bilden jag skickade på WhatsApp:-)
  Kram Jess
  http://www.annorlundaunderbara.com

 • Reply Linn 20 oktober, 2013 at 20:24

  Vilket smart tips, att steka äpplena först. Det har jag aldrig provat, aldrig ens hört talas om.

  Jag har känsliga smaklökar och har fortfarande inte hittat alternativ sötning till vanligt socker som funkar för mig. Tack och lov så kan jag uppskatta andra smaker än de söta, så ibland utesluter jag bara sötningen helt, eller använder vanilj eller kanel, ibland duger det gott som substitut.

  • Reply pilotfrun 24 oktober, 2013 at 20:06

   Det är fantastiskt gott! Tror faktiskt att du kan testa att göra denna kaka utan sockersättning då äpplena och kanelen gör den liksom söt i sig.
   Kram

 • Reply Välkommen Hem! 20 oktober, 2013 at 20:48

  Mmmmm! Såg smarrig ut som bara den!
  Och neeej då, blev ju inte ALLS nyfiken på vad du har i görningen… Nej, nej…
  Du borde döpa din blogg till ”Cliffhanger” istället tycker jag, för det är ju inte första gången vi får vänta på nå´t gott, med spänning förståss! fniss* 😉
  KRAM!
  Judita

 • Reply Queen of Kammebornia 21 oktober, 2013 at 11:19

  Mmm, vad gott!

 • Reply A-mamman 23 oktober, 2013 at 10:37

  Åh, jag törs inte tro att den är god – har nämligen inte hittat en enda dessert eller kaka enligt LCHF som är god, förutom mousse med grädde och smaksatt mörk choklad. Jag gjorde en äppelpaj nyligen, den såg så fin ut men var lika icke god som alla andra LCHF desserter jag provat. Jag får nog skippa desserter tror jag.

  • Reply pilotfrun 24 oktober, 2013 at 20:02

   Jag håller med! Jag gillar också chokladmousse bäst och de tidigare kakorna som jag har provat har inte direkt fått mig att hoppa högt. Men med denna är det något särskilt, vet inte om det är för att äpplena är så söta och dess sötma framhävs när de steks. Men gott är det i varje fall:) Så gott att jag får vänta ett tag med att baka ny…

  Leave a Reply