recept, sött & gott

baking in the making

I går var det slappedag för hela slanten här i vårt casa. Och söndagen till ära blev det faktiskt en kaka bakad. Det var längesedan sist! Jag är ju en bakmänniska innerst inne men jag har märkt att sedan jag gick över till lågkolhydratkost så har jag tappat lite av detta vilket är synd. Det är ju så rackarns mysigt att baka, och särskilt att baka med barnen.
en liten bagare
Så medan sonen var på fotbollsträning (och blev skjutsad dit av fina grannar) så passade dottern och jag på att baka en äppelkaka. Den går under namnet Storvikskaka och min mamma bakade alltid den när jag var liten. Och för er som äter lchf/low-carb, detta är ingen lågkolhydratkaka så ni får titta bort:)
kaka-i-form

Storvikskaka
ugn 200° i ca 30 min

50g smör
4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3-4 äpplen
kanel & socker att rulla äppelskivorna i

Blanda ihop smör, mjölk och socker i en bunke. Kör det gärna i en hushållsmaskin om du har tillgång till en sådan. Blanda ner bakpulvret i vetemjölet och häll i mjölkblandningen. Slutligen tillsätt vaniljsocker. Häll upp i en smord form med avtagbar kant. Själv brukar jag smöra formen med smör och hälla på vetemjöl så att kakan släpper lättare. Häll upp socker och kanel i en skål. Skiva äpplena och rulla dem i sockerblandningen. Tryck sedan ner äpplena i smeten. För att få det där lilla extra så brukar jag hyvla över lite smör med en osthyvel. Sen är det bara tjoff in i ugnen!
äpplekaka

Idag är barnen hemma. Sonen kände sig riktigt hängig när han vaknade, illamående, yr och svag i kroppen så det blir till att vila upp sig. Och då dottern ännu inte omfattas av skolplikten så fick hon också vara hemma och softa. Det gick inte riktigt att övertala henne till att åka till skolan:) Nu kom en vän just på spontabesök och hade frallor med sig. Sen har vi ju lite kaka kvar från igår också. Smarr!
kaffe-och-kaka

Ha nu en fin start på veckan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Vardagsmat a la Jess 11 mars, 2013 at 10:46

    Min favorit är en seg tunn äppelkaka som min mormor alltid bakade när vi var små. Den hänger med än, och när det ska bakas just äppelkaka så är det nästan alltid den som bakas. Jag älskar dock att prova nya recept, och denna såg onkeligen väääldigt god ut! 🙂

    • Reply pilotfrun 12 mars, 2013 at 20:26

      Åh, det låter gott Jessica! Jag visste inte att du ahde en blogg! Vad kul:) Då måste jag in där och kika.
      Kram

  • Reply Åsa 11 mars, 2013 at 14:34

    Tittar inte bort *s*
    Vilken häftig grej ni har framför er 🙂
    Vart i Spanien blir det?
    Kram Åsa

    • Reply pilotfrun 12 mars, 2013 at 20:25

      Det blir Costa del sol, Malaga:) Ska bli riktigt härligt!
      Kram

  • Reply dianasdrömmar 11 mars, 2013 at 17:39

    Men gud så gott, jag älskar att baka kram Diana

  • Leave a Reply