blommor

BB för doktorer och små elefanter

Varstans här hemma börjar det ploppa upp små söta krukor. Med små, runda blad i den ena sorten och lite mer krulliga i den andra. Ända sedan jag köpte min Dr Westerlund på Hedentorps i våras har jag velat ha fler. Inte för att jag är en vän av pelargoner (lyckas onekligen ta död på de flesta som kommer innanför våra dörrar). Men Dr Westerlund är nog regeln som bekräftar undantaget då denna ståtliga sak fortfarande håller sig vid liv. Och vad är inte det bästa (och billigaste) sättet att få fler om inte att helt enkelt klippa av några små sticklingar.

Sagt och gjort, jag testade att klippa av några små kvistar och satte ner dem i ett glas med vatten i några veckor. När trådar började växa under dem tryckte jag ner dem i några gamla kantstötta terrakottakrukor som jag fann ute i vårt gamla växthus. I vanlig planteringsjord.

elefanter1

Svårare än så var det liksom inte…… och när jag ändå var på gång så rensade jag av jorden hos elefantörat också och gjorde likadant med de små skotten.  Och visst ser de ut att trivas! Jag sköter dem med varsam hand. Vattnar dem sparsamt, men ser till att de inte torkar ut för mycket. Ger dem ekologisk näring en gång i veckan och bara njuter av att ha dem i min närhet.

 

 

 

 

 

elefanter5

 

Min farmor gjorde alltid så här. Hon hade alltid lite sticklingar på gång hemma hos sig på Saltö. Konstigt det känns förresten när en människa som funnits med en i hela ens liv inte längre finns där. En av mina elever frågade mig häromdagen om mina morföräldrar och farföräldrar och om de var i livet och jag hörde mig själv säga:”Nej, tyvärr. Jag har inte längre någon av dem i livet”. Och det kändes så konstigt!! Det var liksom som att det på något sätt gick upp för mig att nu finns ingen av dem längre kvar. Nog för att jag vet det, men det kändes så definitivt att uttala orden.

elefanter4

 

elefanter2

 

Men min lilla BB-verksamhet här hemma gör att jag känner farmors närvaro och jag tänker att det är tack vare henne som jag tycker så mycket om sånt här. Vi har odlat mycket hon och jag. En sommar satte jag nästintill halva hennes land på Saltö fullt med zucchini och mangold. Det var på den tiden jag inte hade någon egen trädgård. En annan sommar odlade jag något annat som jag var sugen att testa på. Landet på Saltö, fick jag lära mig, hade jord av bästa kvalité då farfar hade gödslat det med tång från havet som låg bara någon meter ifrån (och som man blickade ut över när man sådde och rensade) och visst växte det som bara attan!

Gröna fingrar har jag aldrig ansett mig ha, men nog katten växer det här i huset. Och lite roligt är det allt att se alla nya små plantor växa till sig, hämta kraft och liksom rota sig i sina nya krukor. Vad gäller utsidan är den vacker och vildvuxen och ett aningen större projekt än några inomhusplantor. Men det får bli nästa sommars projekt.

Sov gott vänner ❤️

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply annorlunda underbara 8 september, 2015 at 12:57

    Fining, förstår precis vad du känner och tänkte när du uttalade orden <3 Härligt att ha dig tillbaka här, har saknat dig <3 Puss

    • Reply Rebecca 8 september, 2015 at 17:46

      Puss min fina vän ❤ Känns bra att vara tillbaka;)

    Leave a Reply