recept

biffar i krämig sås med rotfruktsgratäng

Igår lyxade vi till maten lite. Jag gillar att göra det på vardagar. Sen är det så klart alltid lite extra kvällen innan mannen åker iväg på flyguppdrag igen. Jag lagade ett par biffar som faktiskt har blivit favoriter hemma hos oss. Receptet till biffarna är ursprungligen Åses men min vana trogen så har jag modifierat lite:) Till biffarna åt vi rotfruktsgratäng medan barnen åt pasta. Det låter avancerat men det är busenkelt. I promise!

rotfruktsgratäng
Medelhavsbiffar (4 port)
800 g blandfärs
100 g feta
oregano eller lite fryst örtblandning (jag tar som vanligt det som finns i skåpen och kryddar efter tycke och smak)
1-2 msk kalvfond
1 tsk salt

sås:
3 dl vispgrädde
1 (ca) burk cantadou vitlök eller örter och vitlök
1,5 dl vitt vin
8 soltorkade tomater finhackade/mixade
salt & peppar

Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och forma dem. Enklast formar man dem med blöta händer. Bryn dem i smör och lägg dem åt sidan.
Blanda sedan ihop alla ingredienser till såsen och låt koka upp. Lägg sedan ner biffarna och låt puttra med en stund.

Rotfruktsgratäng: ugn 225 grader
3 små potatisar
2 palsternackor
1 morot
1 halv liten kålrot
1/3 bit rotselleri
ca 3 dl vispgrädde
1 tsk salt
färsk timjan
1 tsk lantbuljong eller annan grönsaksbuljong

Skiva rotfrukterna tunt och dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en skål och blanda i 1 tsk salt, buljong och timjan. Lägg över dem i en gratängform, häll över vispgrädde och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

Servera tillsammans med en god sallad (och ett glas rött vin)
Nu ska bebisen och jag ta en promenad ute i det trista, grå vädret. Jag vill ha sol! Nu! Vilken tur att vi ska till Malaga en vända nästa vecka. Får hålla tummarna för att vädret är bättre där.

Kram och på återseende!

Rebecca

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply mariette 26 februari, 2013 at 15:48

    Då har jag morgondagens middag klar 🙂 tack för tipset.
    Hoppas ni fick en skön promenad i friska luften.
    Kram

    • Reply pilotfrun 27 februari, 2013 at 16:57

      Superskönt var det! Hoppas maten smakade:)
      Kram

  • Reply bia 26 februari, 2013 at 16:35

    Oj här sitter jag och blir hungrig!! Vad gott det lät!!
    Skulle kanske prövas;))
    Här blåser det idag och snön tinar som attan:))
    Kram bia

    • Reply pilotfrun 27 februari, 2013 at 16:59

      Det tycker jag absolut att du ska testa. Det är supergott! Jag älskar rotfrukter!
      Här börja snön smälta. På tiden tycker vi här nere. Här blir det ju liksom mest bara slask.
      Kram

  • Reply Happyvardag 26 februari, 2013 at 18:14

    Mumsigt det låter – tack för inspirationen. Kram Mia

    • Reply pilotfrun 27 februari, 2013 at 16:57

      You are welcome:)
      Kram

    Leave a Reply