allt som är vackert, dukning, fotografering, Inredning

Duka med naturmaterial – workshop med stylisten Emma Wallmén

Det här är sådant jag gillar allra bäst. Och att få dukningstips av inredningstylisten Emma Wallmén var så otroligt inspirerande och gav så himla mycket. I just det här kände jag mig betydligt mer hemma än i att fotografera människor. Det är ju det här som driver mig och ger mig massvis med energi:)

dukat-bord-2

 

dukat-bord7

dukat-bord4

 

Emma skulle återkomma med en inköpslista på var sakerna kommer ifrån då vi var många som gillade sakerna hon använde. Själv blev jag väldigt förtjust i kombinationen naturmaterial och mässing och ser gärna mer av detta framöver. Mässing och varma metaller har vi ju blivit duschade med under ganska långt tid nu men oftast då i samband med vitt eller vitt och blått.

dukat-bord3

I just denna dukningen så var det fokus på naturen och de tips som Emma gav var:

– Ha alltid en röd tråd i din dukning för då kan du arbeta med variationer av material, färg och form inom temat utan att det blir spretigt.

– Naturmaterial som flätade korgar, lergods, kork och sten i en trivsam blandning skapar en harmonisk bas och lyfter fram färgerna på den goda maten.

– Blanda olika storlekar av glasburkar och glasflaskor och jobba i olika nivåer. Gör detsamma genom att ställa fram korgar och fat i olika höjder.

– Om du dukar ett bord utomhus är det alltid bra att hänga ett ”tak” i form av ett tygstycke över bordet för att rama in.

dukat-bord10

Det här bordet hade Emma sedan dukat upp med saker från naturens egna skafferi och som fick sedan fick gå ner till och plocka till oss det vi själva ville ha för vår egen dukning.

dukning1

 

[bild lånad från Annika]

När man har ett helt bord framför sig med en massa roligheter (och ett till fanns det med krukor, papper etc.) är det inte så enkelt att välja. Sen när man inte heller har en bild framför sig. Men jag gjorde som jag brukar, gick på min känsla och det funkade det också. Såhär blev min färdiga dukning…….

dukat-bord9

dukat-bord10

Emma gav också några tips när det kommer till att fotografera en dukning. Det man kan tänka på då är att man ska försöka skapa fototillfällen med en avslappnad känsla – en linneservett som har ramlat ner på stolen eller brödsmulor utanför brödkorgen ger liv åt bilden. Ett annat tips när man fotar är att lämna en yta i bilden fri, att göra vad jag fick lära mig när jag läste foto för länge sedan bilden asymmetrisk.  Dvs. att den inte ser likadan ut på bägge sidor. Genom att göra det så uppstår en skön kontrast. Dessutom kan man prova på att fota rakt uppifrån då det skapar spänning i kompositionen.

dukat-bord1dukat-bord5

Om ni vill se mer av Emma och inspireras av hennes jobb så finns hon på instagram.  Nu ska jag göra mig i ordning och ta mig till Hedentorps plantskola och inspireras ännu mer.

KRAM

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mian på Finaste mattan 13 maj, 2015 at 17:34

    Underbar färgskala… : )

  • Reply Sist på bollen – Rebecca Pecci 26 april, 2016 at 21:25

    […] Hjärtat i den här lilla lägenheten är målad i en mycket förtjusande ”rosapersikoish” färg som blir alldeles förträfflig ihop med det grafiska och jordfärgerna. Pretty as a picture! Duktiga Emma hade jag förmånen att träffa en helg i Österlen förra våren då hon höll en workshop i konsten att duka med naturmaterial. Läs mer här […]

  • Leave a Reply