dessert, recept

fluffig marängtårta med egengjord lemon curd

God morgon lördag!

En ljuvlig dag att vakna till, strålande ljus och lite sådär vackert frostnupen. Dessutom är vi lediga i helgen bägge två vilket känns som en extra bonus i vårt liv:) Att jag dessutom vaknade upp och kände mig bättre i ryggen gör så mycket. I går fick jag nämligen ge mig iväg på ett akutbesök till en naprapat. Jag har väl egentligen känt det en längre tid att jag har haft spänningar i rygg, nacke och skuldror men igår så var låsningen ett faktum. Hejdå gamncke vid datorn!! Riktigt jobbigt sånt där! Men tur att det finns professionella människor som kan hjälpa med kort varsel. Om en stund när lugnet har lagt sig ska jag faktiskt bege mig till gymmet för att se hur det känns på löpbandet. Det får bli väldigt försiktigt såhär i början men nu är jag redo att komma igång igen efter infektioner och allt.

Nåväl, nog om det. Tänkte att jag skulle visa tårtan som vi njöt av på min födelsedag. Den har nämligen hängt med sedan jag var liten och den har en frisk smak av maräng och citron. Inte alls svår att göra och man förbereder bottnen några timmar i förväg.

citrontårta1

Det som gör tårtan extra god är den fluffiga marängen vilken man får genom att låta bottnen stå i ugnen över natten.

Marängtårta

Botten:
5 äggvitor
2 1/2 dl socker
matfett och mjöl till formen

citronkräm
5 äggulor
1 dl socker
saft och skal av en 1/2 citron
75 g smör

garnering:
3dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
50 g choklad

ugn: 275 °

1. Smörj en rund form mycket väl och mjöla den lätt. Formen ska ha löstagbara kanter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd i sockret.
2. Häll i marängen i formen. Ställ den mitt i ugnen och stäng genast av ugnen. Öppna inte ugnsluckan på minst 5 timmar!
3. Vispa samman äggulorna, sockret, citronsaft och citronskal i en kastrull. Obs. använd INTE stålvisp i aluminiumkastrull för då blir krämen missfärgad. Sjud upp krämen under hård vispning. Krämen ska bli tjock. Rör sedan ner smöret när krämen svalnat något. Låt sedan krämen kallna en stund.
4. Lägg upp tårtbottnen på ett fat och garnera med vispgrädde och smält choklad.
citrontårta2

Ha en skön lördag alla fina som kollar in ❤️

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cecilia 14 februari, 2016 at 06:12

    Ser fantastiskt god ut 🙂 Älskar kombinationen av citron och maräng

  • Leave a Reply