Inredning, kök

så var det det där med köket…..

Ja, vi är nog ganska ense nu, mannen och jag. Det blir ett kök från IKEA, ett vitt, enkelt och  rakt kök med matta luckor. Vi fick sån otroligt fin hjälp av köksplaneraren Camilla på IKEA i Helsingborg och efter vårt besök där, som varade i två timmar (och B sov nästan hela tiden -bingo!), så kändes det som att vi hade slagit huvudet på spiken. Hon jobbade i deras eget köksplaneringsprogram som vi dessutom kunde fortsätta att jobba i hemma; det vara bara att öppna ritningen på nytt då den låg sparad i programmet. Himla smidigt måste jag säga!

På den långa väggen i köken kommer vi att ha spis, fläkt, kylskåp och en massa underskåp med lådor. Vi har valt att bara ha två lådfronter för att få så få lådfronter som möjligt. I lådorna så finns det däremot fler lådor som är ”gömda” så att det finns plats för bestick, redskap, plastpåsar och annat smått. Till en början så väljer vi att avstå från överskåp då vi tycker att det är fint utan, men vi får se hur det känns och hur mycket plats vi får utan. Vill vi ha överskåp så kommer vi att sätta upp några framöver. Kylskåpet (med frysfack) kommer eventuellt att vara integrerat om vi hittar en modell vi trivs med men vitvarorna är inte bestämda ännu.

På den vänstra väggen, där det finns fönster ut mot trädgården och pardörrar ut till det blivande orangeriet finns vask, vaskskåp, diskmaskin och en till lådmodul. Jag gillar att ha vasken framför fönstret så att jag kan stå och beundra den vackra trädgården samtidigt som jag plockar med disken. Sen att det står ett körsbärsträd bara en bit ifrån gör ju inte saken sämre.

Denna blandare kommer vi att ha över vasken och den heter Hjuvik, och kommer från IKEA den också.

Och äntligen så får jag min älskade köksö!!!! Den kommer att bli 180cm lång och 90cm bred. Stor nog så att barnen kan sitta där och käka frulle och så att vi vuxna kan socialisera runt den tillsammans med vänner. Köksön består av tre 60cm moduler och bänskivan kommer att ha ett överhäng på motsatt sida så att man kan sitta där.

Vad gäller handtag och andra ”små” detaljer så är de inte bestämda ännu, vi har ju fortfarande lite tid på oss. Hur mycket jag än gillar mässing och för tillfället mer än gärna hade satt in både blandare och handtag i mässing, så vet jag ju också hur snabbt jag faktiskt tröttnar på grejer så därför får det bli blandare och handtag i krom/stål. Bänkskivan däremot har vi bestämt att den ska vara i marmor och jag bara vet att det kommer att bli kanon!

Nu är det bara att hålla tummarna för att jobbet fortskrider problemfritt och att vi kan flytta in någon gång under sommaren.

KRAM

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Helen 9 maj, 2014 at 09:13

  Jättefint kök! Vi har också ett kök från IKEA, från 2006, som fortfarande ser förhållandevis ”nytt” ut. Vi är nöjda med både utseende och kvalité. En tanke bara, ska ni verkligen bara ha ett frysfack? Har ni en annan frys någon annanstans i huset?

  • Reply Piccolecose 9 maj, 2014 at 11:03

   Vad härligt att höra Helen! Jag tror också att kvalitén på dessa kök är minst lika bra som något annat. Ja, vi vill bara ha ett litet frysfack i köket, och sen ha en extra frys i källaren som ligger nära.

 • Reply Adela 9 maj, 2014 at 09:29

  Tror det kommer att bli toppentfint!! Med din fina smak med så ska det bli så roligt att få se hur du inreder;

  Ha en fin fredag!
  Kram
  Adela

 • Reply tiajajja 9 maj, 2014 at 10:08

  Det låter ju som du beskriver exakt vårt kök ! Vi började utan ovanskåp men har kompletterat med 3 styck nu. Kramiz Jess

 • Reply Ekenäsliv 9 maj, 2014 at 14:07

  Heeej!
  Jag torr det kommer bli alldeles lysande. O att satsa på tidlösa kranar är nog en bra idé, för som du säger tröttnar man..
  Ha en fin helg!
  Kram Anna

 • Reply lillyk 9 maj, 2014 at 14:33

  Hej!
  Ser superfint ut! Vill bara varna för vitvaror ifrån IKEA, i huset jag flyttade in i var alla därifrån och alla är kass, tyvärr.
  Ha en fin dag!

  • Reply rebecca 12 maj, 2014 at 06:49

   Hej! Vad tråkigt att höra att ni var tvungna att byta ut vitvarorna! Jag har hört både positivt och negativt om dem, fast nu har vi ändå beslutat oss för att köra på andra.
   Kram

 • Reply Mirre Syr 10 maj, 2014 at 09:52

  Det kommer att bli så vackert och du är så duktig på att välja vackra ting! 🙂

  • Reply rebecca 12 maj, 2014 at 06:50

   Tack snälla du! Ja, jag längtar verkligen efter att få börja inreda:)

 • Reply Monne 11 maj, 2014 at 06:56

  Åh vad roligt att ni väljer IKEA-kök! Det kommer bli superbra och det är ju de där små detaljerna som gör det 🙂 Ser att det saknas en täcksida till vänster om kylskåpet men det har nog personalen koll på då ni beställer. Svårt att se på bilden men är det en vägg till höger om diskmaskinen? I så fall måste ni ha en passbit där så luckan går att öppna ordentligt utan att eventuellt skrapa i väggen då luckan öppnas. Kram vännen!

  • Reply rebecca 12 maj, 2014 at 06:53

   Alla borde ha en Monne till hands:) Tänkte låna med dig till IKEA sen när det är dags för garderobsinköp. Täcksidan råkade jag nog ta bort (eller så var där ingen) när jag plockade bort överskåpen som vi testade med. Jobbar du imorgon?
   Kram

 • Reply dianasdrömmar 11 maj, 2014 at 13:00

  Kul, det blir ett Ikea kök här med, vi ska bara måtta sen är det dags att beställa kram/Diana

 • Reply LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan 12 maj, 2014 at 08:17

  WOW vad spännande det blir. Jag är suuuuper nöjd med vårt IKEA metod kök! Det bästa är ändå lådfronterna som skjul flera funktionella lådor. I hate stora djupa lådor i massvis som allt bara blir röra i (man har ju alltid mycket små saker också). Nu har vi några få djupa lagom till det vi behöver & sedan många grundare till folie, plastpåsar, disktrasor and so on. Du kommer älska det, det vet jag 🙂

  Ja så fick ju jag äntligen ett stort skafferi, som vi aldrig fått plats till. Det är lyx för mig & slukar massa med tre lådor att dra ut & resten djupa hyllor.

  Vi valde IKEAs vitvaror denna gång efter att ha haft Siemens top produkter i förra lyan. Jag kan inte säga att ikeas är sämre, men…. Vi valde ugn med pyrolys, eftersom vi hade det tidigare. Det är så jäkla skönt att bara sätta på den en kväll & så torka ut den avbrända smutsen med en lätt fuktad trasa dagen efter. Dock måste man ta ut två fönster i ugnsluckan & diska på ikea ugnen. Det var en jäkla ner tur när vi upptäckte.
  Kyl & frys är väldigt bra, men jag tycker dom är för smala invändigt. Om det är för att dom är integrerade vet jag inte, i så fall hade det ju inte spelat någon roll vilket märke det var.

  Så ångrar jag att vi inte tog bänkskiva i sten…. Får byta den en dag vi orkar med att ha byggfolk inne i hus igen 😛

  Alltså, vilken spännande tid ni har framför er. Känner att jag gläder mig som en tok på dina vägnar!!

  Stora kramar till dig

 • Reply Sofie 12 maj, 2014 at 20:55

  Hej, lite nyfiken på vad ert vita kök heter… vi satte in ett vitt Ikea kök 2012, Tror det heter Applåd. Lådorna vid sidan om diskmaskinen och även luckan utanpå spricker. Har precis fått hem nya då där är20 års garanti. Men där blir ju lite färgskillnad vilket inte känns så okej.

  • Reply rebecca 13 maj, 2014 at 16:51

   Vårt kök heter metod Veddinge vit. Vad tråkigt att höra att luckorna har spruckit:( Jag hoppas att deras nya kök håller så hög standard som de utlovat.

 • Reply nathalie newman 29 januari, 2017 at 21:34

  Hej!
  Blev så glad när jag såg det här inlägget!
  Vi sitter just nu och planerar vårat kök. IKEA kök, veddinge, vit matt, 2 lådor och få överskåp… Känns det bekant? 🙂
  Det vi har lite svårt att bestämma är om vi ska köra 2 stora lådor med gömda lådor för bestick och dyl för att det är sjukt snyggt med få linjer i köket. eller om vi ska köra med 3 lådor för att det känns mera praktiskt att kunna öppna en låda och komma åt bestick än att öppna 2, först lådan, sedan den gömda lådan. det kanske är så att vi över tänker detta och man vänjer sig vid vad som helst.
  men det skulle vara intressant att höra vad eran erfaranhet har varit av de ”gömda” lådorna! är det något ni ångrat med erat kök, varit extra nöjda med eller något annat bra att tänka på.
  jag ser fram emot den dagen vi faktiskt beställer detta kök, vi har varit på ikea sååå mycket på sistonne, och det känns som allt vi pratar om när vi är hemma och vi har också två små barn och ingen barnvakt!
  tacksam för svar 🙂
  mvh nathalie och joseph

 • Leave a Reply