LCHF, resor

Straccetti – lövbiff på italienska

Lövbiff är verkligen underskattat. Själv älskar jag lövbiff och jag har faktiskt sådan tur att detta kött även faller mina små underbaringar i smaken. En maträtt som är perfekt för oss som äter lågkolhydratkost är den enkla italienska maträtten straccetti. Som faktiskt betyder små trasor:) Är det inte lite roligt med dessa vackra italienska maträttsord? Många av dem har faktiskt lite småläbbiga betydelser. Små trasor låter ju inte särskilt aptitligt, ordet ciabatta betyder toffel och cappucino har fått sitt namn efter färgen som kapucinermunkarna hade på sina huvor.

Anyway, straccetti är perfekt snabbmat och mycket enkelt att bara tillsätta ris eller annat tillbehör till barnen. Just nu har jag fått lite smådille på just denna maträtt så den tillagas här hemma ganska ofta…. passar både till vardags och fest.

Till två personer behövs

250 g lövbiff (skuren i tunna smala bitar, ett tips är att skära det på sneddenmot fibrernas längdriktining)
1 msk hackad gräslök
1 tsk färsk hackad rosmarin (ta mindre av den torkade om du använder den)
1 tsk hackad färsk timjan (detsamma gäller denna)
massor med svartpeppar
lite salt
ruccola eller babyspenat
parmesanost
olivolja
havssalt

Gör så här:

1) Lägg upp salladen på två tallrikar och hyvla över färsk parmesanost och droppa över lite olivolja och havssalt
2) ihop gräslök, rosmarin och timjan i en liten skål och ställ åt sidan
3) Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör, kokosfett eller olivolja (italienarna använder såklart olivolja). Lägg i kötttrimlorna och stek på ena sidan i ca två minuter. Vänd köttet, salta och peppra och stek cirka en minut till. Blanda ihop köttet med kryddblandningen.
4) Lägg köttet över salladen. Smaklig spis! Jag lovar att detta inte är sista gången du gör detta:)

Om man har lite bråttom så går det ypperligt att krydda med rosmarin och timjan under tiden man steker….

Nej, nu måste jag rusa iväg för att hämta barnen. I dag har jag dessutom lovat att de ska få ta med varsin kompis hem så det kommer att bli fullt hus. Härlig lill-lördag på er!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Jenjo 14 november, 2012 at 12:45

    Hej på dig! Du har sådan trevlig blogg… Jag har hittat till dig via Åse! 😉
    Tänkte bara höra om inte köttet blir segt när du tillagar det så?
    Jag vågar aldrig köpa lövbiff just av den anledningen att det blir lätt segt och svårtuggat… Köper jag det, så får det alltid puttra på länge som tex Sjömansbiff…
    Ha det bra!

    • Reply pilotfrun 14 november, 2012 at 22:09

      Hej! Tack, vad kul att du gillar bloggen:) Nej, köttet blir faktiskt inte segt. Jag tror att knixen ligger dels i hur man skär lövbiffen samt stektiden. Skär köttet på snedden när du strimlar det, det är viktigt att man skär det mot muskelfibrernas längdriktning för annars blir det segt. Köttet ska stekas på hög värme i relativt kort tid, ha ej heller för mycket kött i pannan så tror jag att det kommer att gå bra. Lycka till!!!

  • Reply Happyvardag 14 november, 2012 at 21:41

    Maken och TB älskar lövbiff – vi andra två äter ju knappt kött så….Ser ljuvligt gott ut ändå…
    Kram Mia

  • Reply Jennie 17 november, 2012 at 10:23

    Vilken härlig blogg jag snubblade in på via Åse!
    Gjorde detta igår kväll till mig och maken efter att barnen somnat. Oj, vad gott och enkelt. Perfekt en fredagkväll till ett glas rött!

    • Reply pilotfrun 18 november, 2012 at 13:34

      Vad kul att du tyckte om det! Som sagt, det är en stor favorit här hemma:))

  • Reply Pepparkaksmuffins med lingongrädde (utan socker) | Pilotfrun 8 december, 2012 at 13:57

    […] storslagna  planer på att göra allt från grönkålspaj till chokladtryffel. Istället blev det Straccetti och mjuk pepparkaka.  Men vi var lika glada för det. Mannen höll nämligen på med bilaffärer […]

  • Leave a Reply