recept

Tagliatelle con funghi porcini (Karl-Johansvamp)

När Åse och Daniel med familj var här i söndags så bjöd vi på riktigt smarrig pasta. Det är väldigt sällan som jag äter pasta så när jag gör det så får det gärna vara något utöver det vanliga. Denna gång var det Kristian som stod för ”kockeriet” och det gjorde han med beröm godkänt:) Min svärmor var en hejare på svamp i alla dess former och plockade jämt  på hösten. Så mycket att vi alltid hade påsar över i vår frys. De senaste åren sen svärmor gick bort så har det inte blivit mycket svamp i vårt hem, men nu när vi är inflyttade i hennes hemtrakter och kan ströva omkring på ”hennes” svampställen så känns det extra fint.

Man ska iiinte ha parmesanost på denna pasta enligt Kristian (lite som att svära i kyrkan tydligen) men han lyckades inte stoppa Åse;)

Pasta con funghi porcini (4 port) 

färsk Karl-Johansvamp
2 vitlöksklyftor
3-5 msk olivolja beroende på tycke och smak.
ca 2-3 dl bladpersilja
600 g tagliatelle
torkad chili också den efter tycke och smak (kan uteslutas men förhöjer smaken)

1. Rensa Karl-Johansvampen och ta bort alla maskätna delar. Skär den i tunna skivor på längden.
2. Hacka bladpersiljan.
3. Häll oljan i en gjutjärnspanna, skiva vitlöken i så tunna skivor som du bara kan på längden (viktigt) och lägg sedan ner dem i oljan tillsammans med chilin och sätt sen på plattan. Låt oljan bli ordentligt varm, men den får inte koka och vitlöken får absolut inte bli bränd.
4. Släng i svampen och salta lätt, om du har mycket svamp så använd hellre två pannor (eller allra helst en JÄTTESTOR) och gör i, då färsk svamp ger ifrån sig mycket vätska (och då riskerar du att koka den istället för steka).
5. Stek svampen på medelhög värme under konstant omrörning, till den är gyllenbrun. Häll i bladpersilja när svampen nästan är klar. Snåla inte med persiljan utan ta hellre för mycket än för lite. Låt sedan persiljan bli mjuk och varm tillsammans med svampen. Ta av järnet från plattan.
6. Ta några matskedar stekt svamp, lite pastavatten (som du har satt på innan) och olivolja och kör det med stavmixer tills du får en slät kräm. Häll sedan blandningen i stekpannan med resten av svampen igen och sätt åter på plattan. Häll över tagliatellen (som är kokt al dente). Låt allt värmas och koka pastan klar i stekpannan. Strö över lite färsk persilja för dekoration och servera. Volià!

Yummie, yummie I got love in my tummie ❤

Sov gott!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ekenäsliv 4 september, 2014 at 09:24

    Ååååååå det kittlas i smaklökarna, sååå gott!
    Ha en fin torsdag!!
    Kram Anna

  • Leave a Reply