dessert, livet i familjen, recept

att ha firat sin allra första födelsedag

jordgubbstårta

Igår fyllde så vår minsta älskling ett år. Helt ofattbart att den där lille sockersöte krabaten har funnits hos oss i ett helt år. Efter en tumultartad födelse med akutsnitt, vilken följdes av att storebror bröt handleden på två ställen och blev opererad och inlagd på våningen under oss, så drabbades jag av spinalhuvudvärk (vilket kan inträffa om man blir stucken i ryggmärgen för många gånger och lite spinalvätska sipprar ut) och mannen fick nytt pilotjobb. Som ledde oss till Spanien där vi bor för nuvarande.

Vår allra minsta lilla älskling, vars leende kan smälta berg. Som har lärt sig att gå, vinka och säga mamma och pappa och som nu har förstått att tårta, det är något som är gott det. Och hans tårta var så ofantligt god, trots att den spritsade grädden hann smälta och rinna ner på sidorna och såg inte alls så fin ut när jag serverade den som jag hade önskat.

jordgubbstårta 2
Receptet på tårtan hittar ni längst ner i detta inlägg.

bruno1år_1
Efter att ha hällt ner ALL tårta på golvet, geggat runt med grädde och sockerkaksbotten, kom underbaringen till slut på att tårta smakar smaskens.

cykel
I present fick han en spansk variant av ”trehjuling” komplett med säkerhetsbälte och allt och i en kulör som matchar våra pippigula väggar.
ballong
Och på styret hängde vi hans fina ballong som fick hänga där tills storebror fick tag i den och började kicka boll med den. Sen var det inte så mycket ballong över den längre.
underbaring

På morgonen blev han sjungen för av storasyskon, som hade klätt sig lite extra fina på morgonkvisten för att ge sin lillebror det där lilla extra. Älskade ungar alltså! Förutom att äta tårta och cykla på trehjulingen så spenderades en stor del av dagen vid havet och vid poolen. Så är det när man firar augustifödelsedag i södra Spanien. Just gårdagen var sannerligen en av de varmaste vi har upplevt sen vi kom hit och idag har det varit lika hett. Och det ryktas om att det ska bli ännu varmare….

Nu ska jag krypa ner. SOV SÅ GOTT!

kram

Midsommartårta, (recept hämtat härifrån)

och som alltid så finns det små genvägar man kan ta om man inte har obegränsat med tid. Köp färdiga sockerkaksbottnar, lemon curd och gör snabb marsan så har ni sparat en del timmar:) Lägg krut på jordgubbsmoussen och dekoration istället.
Ingredienser

Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör från Arla
3 st äggulor
Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl Arla® vispgrädde

Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
2 1⁄2 dl Arla® mjölk
3 st äggulor
3⁄4 dl strösocker
3⁄4 dl majsstärkelse
25 g Svenskt Smör från Arla

Garnering:
750 g jordgubbar
5 dl Arla® vispgrädde

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 4 bottnar.

Lemoncurd: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.

Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Kyl krämen snabbt och rör om då och då.

Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Börja med lemoncurd, sedan jordgubbsmousse och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt gärna stå i kyl till dagen efter.

Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. Vispa grädden till ett fast skum. Täck hela tårtan med hälften av grädden. Spritsa resten av grädden på sidorna. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Jess 20 augusti, 2013 at 21:35

    Mums! Goa unge, och att han äter pizza lika elegant som han åt sin tårta, hehe, underbart! Ses i veckan igen, tack för idag. Kram <3

  • Reply VÄLKOMMEN HEM! 20 augusti, 2013 at 22:44

    GRATTIS till lillen! Åh, så söt han är och så god tårtan såg ut! Toppen med recept!
    Har inte fått nog av sommaren och det är väl för väl för här har vi också haft det varmt och skönt- Häääärligt!
    KRAM söting och krama om lillfisen också!
    Judita

  • Reply dianasdrömmar 21 augusti, 2013 at 04:19

    Grattis till sötnosen kram Diana

  • Reply Helenas enkla vardag 21 augusti, 2013 at 07:51

    Nejmen så söt han är ! Jag kommer ihåg när mina flickor fyllde 1 år och skulle äta tårta. Tårta överallt både högt och lågt. Precis som hos er. Låter som en härlig dag fast det var så varmt. Kram Helena

  • Reply Queen of Kammebornia 21 augusti, 2013 at 22:56

    Åh, det är verkligen en dag att fira! Hipp hipp hurra! Och vilka fina bilder!

  • Reply zarah necksten 25 augusti, 2013 at 19:21

    Å herre gud så söt han är lille 1-åringen! Grattis och kram till er alla! <3

  • Leave a Reply