recept

dammar av den gamla 90-tals klassikern

nämligen MOUSSAKA. Under 90-talet när var och varannan familj serverade järpar, brunsås och potatis och annan husmanskost till vardags så var Moussakan ett spännande helgalternativ. Själv så var det syrran som introducerade den i vår familj. Hon är ju några år äldre än mig och snappade upp receptet från en av sina första tonårspojkvänner. Mitt recept är dock ett modifierat recept från en gammal kokbok. Det behövde piffas upp lite tyckte jag:) Jag använde mig av både aubergine och potatis eftersom jag och mannen älskar aubergine medan barnen hellre äter potatis.

piccolecoses moussaka

MOUSSAKA (stor sats) ugn 200°

800g nötfärs
1 aubergine
7 potatisar
2 msk tomatpure
1/2 dl rödvin
1,5 msk lantbuljong
1/2 burk crème fraîche tomat och basilika
1/2 dl grädde
5 dl mjölk
olivolja
smör
(2 ägg)
1-2 dl riven ost
salt
peppar
timjan

1. bryn köttfärsen, blanda i timjan, buljong och tomatpuré. Häll över rödvinet och låt det ånga bort. Häll sedan i grädden och crème fraîchen.
2. dela auberginen på längden och skär den i centimetertjocka skivor. Bryn dem i olivolja och salta lite lätt.
3. skala och skiva potatisen. Koka i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter.
4. gör såsen. Smält några matskedar smör i en kastrull och rör ut någon matsked vetemjöl. (Eller red med redix om du äter low carb) Häll på mjölk och låt det koka upp och tjockna. Salta och peppra efter smak. Om du inte vill ha moussakan så ”rinnig” så häller du i två ägg när såsen har tjocknat och tar grytan från plattan.
5. använd en stor ugnsäker form. Börja med ett tunt lager sås och varva sedan medan köttfärs, potatis, aubergine och sås (själv så gjorde jag en halva med potatis och en med aubergine). Se till att avsluta med ett såslager och toppa gratängen med riven ost.
6. grädda i ugn 200° i cirka 30-35 minuter. Servera med en fräsch sallad!

moussaka2

Så nu har ni lördagsmiddagen fixad. Om ni lider brist på idéer:)
Själv ska jag ta och packa ihop lite tidningar, böcker och tanka paddan. I kväll sover jag nämligen på hotell. Jag ska ha lite BF (Bruno fritt) efter att inte ha sovit en hel natt på sju månader så kändes det som att det var läge nu. Har underskott på sömn. Men lite pirrigt måste jag medge att det är. Att lämna den lille godingen över natten för första gången.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jess 23 mars, 2013 at 15:56

  Och jag har redan fixat bäääästa barnvakten till Er här nere ;-))
  Njut av hotellvistelsen. Kram J

 • Reply Hovdamen 23 mars, 2013 at 17:02

  Moussaka är gott men för mig hade det blivit utan potatis. Aubergine är verkligen supergott, en ny favorit hos oss är grillad aubergine med fetaost på, så gott!

  • Reply pilotfrun 24 mars, 2013 at 10:15

   Jag la aubergine på ”min halva” 🙂 Låter gott med aubergine och fetaost. Det måste jag nog testa.
   Kram

 • Reply Happyvardag 23 mars, 2013 at 19:17

  Mums, det var längesedan. Tak för tipset….. Och du, vad mysigt med hotell. Det är du verkligen värd. Sov sött! Kram Mia

  • Reply pilotfrun 24 mars, 2013 at 10:14

   Tack söta du! Ja, moussaka är så rackarns gott!
   Kram till dig!

 • Reply Tina 23 mars, 2013 at 21:27

  Sov sött vännen, det är du verkligen värd. Kommer själv i håg hur man uppskattade de nätterna man fick sova ut. Kramisar Tina

  • Reply pilotfrun 24 mars, 2013 at 10:13

   Tack fina du! Det var heeeelt underbart och jag känner mig så utvilad!
   Kram

 • Reply bia 23 mars, 2013 at 21:29

  Oh my god…jag älskar Moussaka…måste alltid äta det när jag komme till Grekland 😉
  Ha en härlig kväll/natt på Hotell då min vän!!!
  Kramisar till dej!!!

  • Reply pilotfrun 24 mars, 2013 at 10:13

   Moussaka är ju bara så gott! Jag glömmer det emellan varven och blir lika förv¨nad när jag gör det:) Hade en toppennatt och det var så skönt att få sova!
   Kram!!!

 • Reply esterii 23 mars, 2013 at 22:06

  Hej, tack för ett nytt mattips, hade glömt bort den rätten.. Du verkar kunna detta:)

  • Reply pilotfrun 24 mars, 2013 at 10:11

   Varsågod 🙂

  Leave a Reply