Inredning

en snygg 50-åring

I år firar Iittalas serie Kastehelmi 50 år. Den är en av Iittalas mest omtyckta och populära serier och namnet kastehelmi betyder faktiskt daggdroppe på svenska, vilket strukturen på glaset symboliserar.

Vi är nog många som vuxit upp med detta glas. Själv kommer jag bäst ihåg det från den obligatoriska födelsedagsfikan (och diverse mors- och farsdag) hemma hos farmor och farfar på Saltö där tårtan alltid intogs på blå kastehelmiassietter. Kaffe och te drack vi alltid i Rörstrands underbara Mon Amie serie. Och berättelsen om hur farmor som ung samlade på koppar kunde vi inte höra nog av. På den tiden var det ju inte så att man gick till affären och köpte sig ett dussin koppar utan man köpte dem en och när man hade råd. Sen satte man dem i skåpet och njöt så mycket av dem att man kunde vakna på nätterna och gå ut och beundra dem. Och jag tror faktiskt att farmor som idag är 92 år ung, fortfarande njuter av att titta på sina Mon Amie koppar och fortfarande dricks det kaffe ur dem vid födelsedagar och andra högtider. Eller hur farmor;)

Själv har jag också lite kastehelmi i glassamlingen därhemma (men ingen Mon Amie än)

Ljuslyktan i klarglas har givit mig många fina stunder och den kommer att fortsätta att skänka mig det när jag åter packar upp den i juli:)

Har ni också något från Iittalas serie kastehelmi hemma?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ekenäsliv 8 april, 2014 at 04:49

  En riktig snygging i klassiker. Vi har uttala essence serien, som vi är så nöjda med!
  Ska införskaffa några ljuslyktor med planerar jag:)
  Kram Anna

 • Reply dianasdrommar 8 april, 2014 at 05:35

  Ljuslyktorna är underbara kram Diana

 • Reply Suss 8 april, 2014 at 11:32

  Fin ljuslykta! Vi har inte den serien men en annan med ”ruggliga” glas, passar perfekt till juldukningen 😉 Kram Suss

 • Leave a Reply