de där dagarna som kallas livet, LCHF, recept

En underbar helg!

Ja, precis så är det. Och den har spenderats med goda vänner, god mat och sedan en konsert på det. I fredags hade vi våra goda vänner med sina barn över på middag. Vi bjöd på hemmagjorda hamburgare med goda tillbehör och till dessert hade jag gjort chokladmousse a la LCHF. Både maten och moussen smakade fantastiskt:) När jag gjorde chokladmoussen utgick jag från ett recept ut Monique Forslunds bok men gjorde den på mitt sätt och den blev helt ljuvlig (jag använde apelsinchoklad). Den uppskattades väldigt mycket av gästerna som också älskar mörk choklad. Mannen däremot fick bara ner någon sked då han tyckte att den var för mäktig.

Jag tycker att jag har kommit in i mycket bra matvanor bara på dessa sju dagarna och jag känner mig mätt och belåten och inte alls sugen på sött. Känns gött faktiskt! Jag känner fortfarande att jag har lite lack på energi men det kan ju såklart bero mycket på amningen också. Förhoppningsvis så vänder det snart. Vågen har jag inte brytt mig om de senaste dagarna. Så länge jag mår bra så känns vikten faktiskt helt oviktig och jag vet ju egentligen att man inte ska äta sött under de första veckorna då man äter low carb men jag tillåter mig att göra det i små mängder ändå, som chokladmoussen i fredags. Och det är faktiskt det enda söta jag har ätit på hela veckan om man bortser från lite hallon på frukostkeson.

I går hade vi gäster både till lunch och till middag och däremellan hann jag med att gå på konsert. Det var inte vilket konsert som helt, utan det var Cajsa-Stina Åkerström!!!! Jag älskar verkligen hennes musik och jag kände mig så upprymd efter konserten. Min fina väninna Sofia överraskade mig med en biljett till den konsert som hon höll i en av våra vackra kyrkor här till förmån för världens barn. Det var en meditativ stund att sitta i denna vackra kyrka och njuta till tonerna av Cajsa-Stina. En verklig upplevelse. Och Brunos första konsert dessutom; han var den yngste åhöraren:) Som kronan på verket avslutade hon den här vackra konserten med att framföra sin version av sin fars låt ”Jag ger dig min morgon”. Otroligt, det är verkligen så att det inte går att beskriva med ord. Tyvärr satt jag inte på ett sådant ställe så att jag hade möjlighet att ta någon bild. Med tanke på Bruno, hans små öron och amning på det så placerade vi oss längst bak i kyrkan.

Lunchgästerna hade med sig Walters kaffe till oss. Vi smakade det som först för ett par veckor sedan och blev heeeelt frälsta. Om ni inte har smakat det tidigare så bara måste ni göra det. Inget annat kaffe går att dricka när man väl har vant sig vid den smaken. Innan vi fick detta kaffet av min släkting (som också var en av lunchgästerna i går) hade vi aldrig hört talas om detta kaffe. Och nu är vi fast:)

Till lunch serverade jag en soppa som jag hittade i Klara Dessers bok Näringsrik och naturlig LCHF Denna boken kan jag verkligen rekommendera. Många goda och relativt enkla recept finns där. Jag följde receptet så till vida att jag mixade alla grönsaker med stavmixer istället för att ha dem i bitar och jag la också till vin, grönsaksfond, cayennepeppar och spiskummin. Jag har helt enkelt svårt att laga helt efter recept och lägger gärna till sådant som jag tycker om (eller tar bort också för den delen om det är sådant jag inte gillar)

Den här soppan kommer jag definitivt att laga igen och jag kan tillägga att den smakade ännu godare dagen efter då smakerna hade fått dra till sig extra mycket.

Köttfärssoppa med fetaostkräm (som jag gjorde den)
4 port

1 gul lök
3 msk smör
400g nötfärs
4 tomater
2 röda paprikor (jag använde spetspaprikor)
3 dl vispgrädde
vatten
3 msk dijonsenap
2 msk grönsaksfond
1/2 dl torrt vitt vin
spiskummin
paprikapulver
cayennepeppar
salt och peppar

150 g fetaost
2 dl creme fraiche

Hacka löken och skär paprika och tomater i bitar. Fräs upp löken och låt den bli mjuk i smöret. Häll sedan i paprika och tomater och låt allt puttra och bli mjukt en stund.När grönsakerna har blivit mjuka är det dags att tillsätta grädden. Ta sedan stavmixen och mixa allt slätt (perfekt när man som jag har petiga barn som inte gillar grönsaker:) Späd med vatten till konsistensen känns bra och tillsätt dijonsenap och kryddor. Låt koka några minuter under lock. Bryn köttfärsen i en annan panna och krydda med salt, peppar och lite spiskummin. Häll sedan ner köttfärsen i soppan och låt den koka med en stund.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med creme fraiche. Smaksätt sedan med salt och peppar.

Dagen i dag har gått i ett. Storhandlat – igen! Tennisträning för sonen, påbörjat projekt städning, packat och fixat inför mannens avresa och slutligen en tur ut till min fina väninna Anna. Nu har mannen åkt till Oslo där han ska befinna sig för en tid framöver i utbildningssyfte, alla barnen har somnat och lugnet har lagt sig över huset.
En härlig helg lider mot sitt slut. Oj, vad jag önskar att dygnet hade haft fler timmar……………….

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply