recept

Fredagsmys

Fredag och solen strålar!! Kan knappt bli bättre. Sen att Albisen just spillde blåbärssoppa i vår säng är ett faktum jag får försöka komma över….Den stackarn vaknade med feber inatt och hade fortfarande feber nu på morgonen. Inte nog med kräksjukan alltså…..

Igår bad barnen mig att göra deras favoriträtt lasagne och jag tror inte jag har berättat här på bloggen hur jag gör min. Det finns otaliga varianter men detta är den mina barn gillar allra, allra bäst. dessutom kan den ju vara ett välkommet alternativ till den i många nästintill obligatoriska fredagstacon. Jag gör min med en massa bechamelsås och muskotnöt.

lasagne-4

lasagne-5

 

Till ca 8 port behöver du

ca 12 färska lasagne plattor (beroende på hur stor din form är)
1 kg köttfärs
2 burkar passerade tomater
tomatpuré
timjan
grönsaksbuljong (jag använder bara Voltaires ekologiska lantbuljong)
salt & peppar
1 brk smaksatt creme fraiche tomat & basilika
riven ost (jag brukar banda vanlig gratängost med parmesan)

 

Bechamelsås
50 g smör
ca 5-6 msk vetemjöl
5 dl mjölk
4-5 dl vispgrädde/matlagningsgrädde
riven muskotnöt
salt & peppar

 

1. Börja med att fräsa upp färsen i lite olja och tillsätt sedan tomatpuré, timjan, buljong och slutligen passerade tomater. Låt puttra ihop en stund. Krydda med salt & peppar.
2. Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt vetemjöl och försök vispa ut klumparna. Tillsätt sedan mjölk, lite i taget och låt såsen tjockna innan du häller på mer. Gör sedan samma sak med grädden.
3. Låt såsen koka ihop ordentligt och riv sedan över muskotnöt. Smaksätt med salt och peppar.
4. Häll lite sås i botten på din form. Lägg sedan över det första lagret med plattor. Häll på ytterligare ett lager sås och ta därefter köttfärssåsen och häll på. Fortsätt såhär men på det sista lagret köttfärs så brer du ut creme fraichen.
5. Avsluta med ett lager pastaplattor, bechamelsås och ost.
6. Sätt in i ugnen ca 20-25 min i 200°

lasagne-2
lasagne-6

Njut dagen!

Xxx

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ekenäsliv 1 april, 2016 at 09:57

    Mmmm, va gott!
    Börjar redan bli lunchhunrig känner jag 🙂
    Får se när nästa stopp blir :))
    Ha en riktigt fin helg!
    Kram anna

  • Leave a Reply