recept

Grönkålspaj med västerbottensost

Nu när jag ändå är i recepttagen så slänger jag in ytterligare en godbit som jag tillagade igår kväll. Nämligen Grönkålspaj! Tack vare min nya diet så äter jag numera en hel del kål:) och grönkål är ju bara så otroligt gott! Får väl villigt erkänna att jag inte har ätit några mängder av det tidigare men det har det blivit ändring på. I tidningen Klassisk Jul (Gods & gårdar) så hittade jag receptet nedan. Dock ändrade jag pajdegen så att den blev low-carb vänlig.

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 dl skalade sesamfrön
1 tsk salt
40 g smör
100 g kesella
1 ägg

Fyllning:
250 g grönkål
2 rödlökar (själv gjorde jag utan…)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1/2 msk smör
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
1 dl grovt hackade valnötter och hasselnötter

Gör så här:
ugn 200°
1) Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tillsätt ägget sist. Tryck ut degen i en pajform alternativt något annat snyggt som du brukar använda:) Själv kör jag alltid med gratängformen. Nagga med gaffel och låt vila 20 minuter.
2) Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
3) Hacka grönkålsbladen grovt och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Slå av i ett durkslag och låt rinna av.
4. (skala och skiva lökarna) och fräs dem mjuka tillsammans med grönkålen i en stekpanna med rapsolja och lite smör. Salta och peppra.
5) Vispa ihop ägg och grädde, riv osten och rör ner hälften av den. Tillsätt sedan den frästa grönkålen och rör om väl.
6) Häll äggstanningen i pajskalet, strö över resterande ost och toppa sedan med de grovhackade nötterna.
7) Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Fantastiskt gott och denna kommer med all säkerhet att hamna på vårt julbord detta året. Och om jag hade haft en sådär 2000 pippelipops över så hade jag gärna serverat den på jultallriken från Versace. Visst är den helt grym?!

Förutom att pimpa trädgården med julbelysning och göra egna chokladtryfflar så råkade jag också komma åt några burkar med färg i dag. Och jovisst, nu är hon brunett piccolecose:)

20121209-202132.jpg

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Happyvardag 10 december, 2012 at 21:04

  Ursnygg Pilothustru och en urläcker paj. Tack söta du….Kram Mia

  • Reply pilotfrun 11 december, 2012 at 08:16

   Kram på dig! Och tack:)

 • Reply Annorlunda Underbara 12 december, 2012 at 08:59

  Guuud så snygg du blev i mörkt! Jag brukar ändra efter årstid, mer ljusa slingor när det är vår/sommar och mörkare med guldslingor på höst/vinter:-) Kram Jess
  http://annorlundaunderbara.wordpress.com
  Att sälja en illusion

  • Reply pilotfrun 13 december, 2012 at 19:24

   Tack! Det kändes himla bra faktiskt:) Jag var nog i behov av en liten förändring. Kram

  Leave a Reply