Inredning, mat och hälsa

gurkmeja – mirakelkryddan

Jag skrev igår om att jag skulle köpa gurkmeja på marknaden, vilket jag också gjorde. En stor påse.

Då kan man ju undra vad jag ska med så mycket gurkmeja till. Gurkmeja är ju som de flesta vet en krydda, en gul sådan som ofta används i indisk matlagning. Vad som börjar bli mer och mer känt är att gurkmejan innehåller ett pigment som heter curcumin och som sägs motverka inflammationer och också hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer.

Gurkmejan är också en kraftig antioxidant, tydligen tio gånger starkare än vitaminer och inom både den kinesiska och den indiska läkemedelskonsten har denna krydda länge använts för att bota inflammationer. Förutom detta så sägs gurkmeja också vara bra mot magbesvär och uppsvälldhet, det förbättrar leverfunktionen och det stabiliserar blodsockret. Det finns mycket intressant att läsa om denna krydda, bland annat här, här och här. Så vad väntar ni på? Ut och köp gurkmeja!!!!!

Dock får jag vara utan i några dagar då jag har fått bekräftat en låsning i nacken samt en inflammation i nervroten. Därav min smärta. Nu går jag således på inflammationshämmande tabletter och gurkmeja är så starkt att det kan hämma effekten av detta så i sex dagar får jag låta bli. Om man vill ta gurkmeja som kosttillskott så kan man ta ca 1 msk/ per dag, gärna tillsammans med olivolja och lite svartpeppar. Den smakar allan-ballan men det är bara att svälja snabbt och sedan dricka en massa vatten.

Tänk att det finns så nyttiga saker rakt framför ögonen på oss och så okomplicerade också.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Anita 29 januari, 2014 at 16:42

  Intressant! Nästa gång jag ska ner till Chania får jag köpa mig en stor påse jag också, jag har sett att i saluhallen här har de just STORA påsar.

  • Reply Piccolecose 29 januari, 2014 at 21:18

   Det tycker jag absolut att du ska göra Anita! Ja, det är så billigt och så fräscht att köpa kryddor här, kan tänka mig att det är detsamma hos dig.
   Kram

 • Reply LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan 29 januari, 2014 at 18:39

  Men du, så perfekt att du kommer med detta tips nu!! Jag söker nämligen med ljus & lykta efter kraftiga antioksidanter. Jag har nämligen fått konstaterat riktigt BAD immunförsvar (vilket jag iof visste eftersom jag har en auto immun sjukdom), det poffar nämligen upp finnar förstorade x300 på jobbiga ställen som armhålor, mage, ljumskar, skinkor osv & läkaren menade att det var immunförsvaret som var på botten.

  Tycker jag proppar i mig bra av vitaminer, går på en riktig B vitamin cocktail i tillägg till injektioner & lassar in med D vitamin, numera även omega bläk gugga, frukt, grönsaker and so on. Men nu får det bli gurkmeja också :)))

  Tänk denna krydda förbinder jag enbart som en fake saffran, eftersom man i Norge ofta använder den i bulldeg i stället för saffran (jamen har du hört vad knäppa dom är!!) Många i norge gillar inte saffran, så då har dom gurkmeja i bulldegen & låtsas att det är saffransbullar *hahaha* Frågar du mig smakar det skit.

  Tack för tipset kära & du, ta hand om nacken!! Vet allt om inflammerade nervrötter, det är inget att leka med.

  KRAM

  • Reply Piccolecose 29 januari, 2014 at 21:17

   Usch och blä för gurkmeja i lussekatterna!!!! Jag tycker absolut att du ska testa den, den har visat goda resultat i alla försök som gjorts med den och bara det att den har använts i tusentals år säger ju en hel del om dess goda egenskaper. Nej, inflammerade nervrötter vill jag inte ha igen. Har aldrig känt så konstig smärta någonsin tidigare. Yr, ont i huvudet, strålandet ut i armen och illamående. Mår nog bättre i morgon.
   Kram fina du!

 • Reply Anneli 29 januari, 2014 at 23:17

  Hej! Det finns goda sätt att få i sig gurkmeja! Jag skrev nyligen om det på en av mina bloggar:
  Man börjar med att göra en pasta av gurkmeja och svartpeppar:
  http://anneli-in-da-greenhouse.blogspot.se/2014/01/gurkmeja-for-halsan.html
  Sen gör man nåt som kallas Golden Milk:
  http://anneli-in-da-greenhouse.blogspot.se/2014/01/golden-milk.html
  och här är en variant till:
  http://anneli-in-da-greenhouse.blogspot.se/2014/01/golden-milk-version-20.html
  Hoppas det är Ok att jag ”svämmar över” med länkar till bloggen… annars får du bara ta bort min kommentar!!
  Hälsningar Anneli.

  • Reply Piccolecose 29 januari, 2014 at 23:46

   Hej! Det är fantastiskt tycker jag! Sharing is caring. Tack för tips och recept!
   Kram
   Rebecca

 • Reply Fani Ahl 31 januari, 2014 at 19:48

  Det ända jobbiga med gurkmeja är ett det smakar prutt u.u

 • Leave a Reply