kyckling, recept

när man provar något nytt

kycklinggratäng3
Häromdagen när våra vänner kom på besök så var jag så himla sugen på kombinationen kyckling och citron. Ofta när det är varmt så blir jag nämligen sugen på citron och här är varmt! Inte så varmt att det på något sätt är olidligt utan bara otroligt varmt och skönt. Hur som haver så satte jag mig för att kolla recept och gjorde sedan en lite egen variant av de recept som jag fann ute på nätet.

kycklinggratäng2

Våra vänner som körde ner vår bil hade med sig en burk dijonsenap smaksatt med citron som kom väl till pass.

Kycklinggratäng (6 pers)
ugn 200°

5 kycklingfiléer
1 kruka basilika
4 msk dijonsenap
1 tomat
1 msk lantbuljong/grönsaksbuljong (eller en buljongtärning)
1 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
3,5 dl grädde
2 dl creme fraîche
riven ost (ca 2 dl)

1. Skär upp kycklingen i små bitar. Riv vitlöken på rivjärn. Bryn kycklingen i smör tillsammans och fräs sedan en stund tillsammans med vitlöken. Salta och peppra. Häll på vinet i slutet och låt puttra med kycklingen en stund på slutet.
2. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form, skiva tomaten och lägg den över kycklingen. Ta sedan och repa basilikan och hacka bladen. Strö den sedan över tomaterna.
3. Blanda ihop grädde, creme fraîche, dijonsenap, buljong och salt och peppar i en skål. Häll blandningen över kycklingen och strö över ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

kycklinggratäng-1

alltså sommartomater…..det är något alldeles särskilt med dem. De till och med doftar ljuvligt.

Jag serverade rätten med ris till barnen och med gröna bönor och stekta zucchini och aubergine till oss vuxna. Jag har verkligen lite smådille på stekta grönsaker för tillfället. jag brukar ha det på sommaren:) Zucchini är bara så hiskeligt gott och jag tror lätt att jag hade kunnat äta det varje dag. Det blir liksom lite ”matigare” med det om man inte äter pasta eller ris. Och ja, rätten blev godkänd så det är därför jag vågar dela med mig här….

Det var dagens middagtips för er som inte ska grilla:) Själva har vi ju ingen grill för tillfället. Det tillhandahölls inte på det här stället så om vi vill ha en så måste vi köpa en själva. Vi får väl se hur det blir med den saken……

Och vet ni vad? I dag kommer K hem efter sex dagars jobb. Wonderful! Nu får man kanske till och med tid för att ta sig en dusch. Eller visst nej, här fanns ju inget varmvatten……men det är en annan historia.

Ha nu en härlig sommardag! Och njut den svenska sommaren för mig med

Kramar
/Rebecca

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply bia 27 juni, 2013 at 08:57

  Det där receptet måste prövas…lät väldigt gott !!! Ska nog göra kyckling i helgen 😉
  Hoppas ni har det bra!!!
  Sommar kram från bia

 • Reply Jess 27 juni, 2013 at 11:02

  Hörde du..stinkbomb, kom hit och tvätta av dig 😉
  Kram J

 • Reply Åsa 27 juni, 2013 at 11:21

  Mums, lät supergott 🙂 Jag är likadan när det kommer till att experimentera med mat, adda lite, ta bort något osv 🙂 brukar bli bra. Just kyckling och citron kombon, älskar jag..
  Stor kram på dig, tappra kvinna, utan varmvatten 😉

 • Reply mickan 27 juni, 2013 at 16:14

  aahh.
  här sitter jag o surfar. jag är vrålhungrig och överallt ser jag god mat hahah.
  håller på att värma ngt mindre exeptionellt. är nämligen ensam idag.
  men till helgen så! då kommer mannen hem.
  kram till dig o din trevliga blogg.
  önskar mickan

  • Reply pilotfrun 1 juli, 2013 at 20:56

   Tack snälla! Ja, så är det väl alltid när man är hungrig:) Själv har jag aldrig surfat så mycket mat som jag gjorde när jag provade att fasta vid ett tillfälle.
   Sköt om dig!
   Kram
   Rebecca

 • Reply Stoffisen 27 juni, 2013 at 21:14

  Vilket underbart recept! Låter ljuvligt gott..
  Hur är allt i nya boendet nu?

  Kram
  Stoffe

  • Reply pilotfrun 1 juli, 2013 at 20:56

   Det är i varje nära till poolen ;))
   Kram

  Leave a Reply