Inredning, tips

skapa snygga stilleben

Enkelt för vissa, men betydligt svårare än andra. Känner ni igen känslan ”jag får inte riktigt till det”? Det handlar oftast om att man inte ”får ihop”  sakerna man har tänkt använda till sitt stilleben. För ett stilleben går att skapa av nästintill vad som helst och gör sig lika snyggt på nattduksbordet och på badrumshyllan som på soffbordet. Ett stilleben förstärker dessutom känslan i rummet och ofta är det dessa små arrangemang som ger en viss del av den där hemkänslan.

stilleben1För att ett stilleben ska kännas rätt så är det viktigt att du använder dig av saker som känns rätt för just dig. Att de kan förmedla den där känslan som du vill. Sakerna kan bestå av ljusstakar, vaser, böcker, tavlor, prydnadssaker, växter och lampor för att nämna några saker. När man börjar bygga sitt stilleben ska man börja längst bak och sedan jobba sig framåt. Om man har många saker man vill exponera så kan det vara bra att ändå hålla sig till samma färgskala så att ditt stilleben blir i balans. Sakerna på bilden ovan går alla åt det grafiska hållet i svart och vitt förutom olivträdet som har gröna blad. Eftersom bladen hör till en dov färgskala så passar det ypperligt.

stilleben3

stilelben2

När du bygger ditt stilleben är det också bra att tänka motsatsförhållanden, gammalt och nytt, högt och lågt och  runt och kantigt. Försök att hellre klumpa ihop sakerna än att sprida ut dem för mycket.

stilleben4

När man bygger på höjden kan det vara bra att placera sakerna på en hög med tidningar eller en trave böcker. Detta ger mycket känsla bara det. Och som ni ser på alla de bilder som jag har med som exempel här så har man valt att addera en grön växt av något slag. Ofta har man ju något eller några ställen som man kan bygga på hemma så det är bara att prova på till det känns rätt. Själv ändrar jag rätt ofta om bland mina stilleben här hemma. Tycker det är lite som att gå runt i en godisbutik och jag flytta saker fram och tillbaka ända tills det känns rätt. Flytta höger, vänster, bak och fram och sen till slut så når man fram till den där känslan man vill förmedla.

Just nu ligger det dock i lite träda. Påsklovslediga barn i kombination med sviterna efter en magsjuka bidrar ju inte till direkt till att toppa inspirationen men den är snart tillbaka. Idag när jag äntligen mått lite bättre så har jag och barnen roat oss med att hänga med kompisar och sen gå påskrunda på det. Det är ju idag som påskkäringarna flyger till Blåkulla fast det kanske bara är de blekingska kärringarna som gör det för jag har min själ inte sett en enda kärring(påskgubbe) förutom mina egna och kompisens gryn.

Kram och glad början på påsken!

[alla bilder är från Pinterest]

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply