Inredning, recept

sommarens mumsigaste fiskgryta

Ja, här kommer receptet på den! Otroligt god och den fick högsta betyg av oss allihop. Fullproppad med musslor och gambas och med smak av fänkål, cayenne och basilika så kan det ju inte bli annat än fantastiskt.

500 g blandad fisk)
1 nät blåmusslor
2 1/2 dl torrt vitt vin
(2 dl fiskbuljong – eller gör din egen se nedan)
600 g räkor med skal
1/2 st purjolök
1/2 st gul lök
1 morot
1/4 bit färsk fänkål
1 msk smör
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk torkad basilika
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 g saffran (1 paket)
3 tsk bladpersilja

Gör så här

1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin i 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.

2. Skala räkorna och skär fisken i kuber. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken, moroten och fänkålen. Smält smöret och fräs lök, purjolök, fänkål och morot ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, basilika och cayennepeppar.

3. Skala räkor och lägg i skalen och huvudena i en liten gryta och låt sjuda tillsammans med någon deciliter vin. Sila av spadet och spara. Använd 2 dl färdig fiskbuljong om du inte har tid till detta.

4. Tillsätt musselspad och fiskbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud i ytterligare 7 minuter. Lägg i räkor och musslor. Hetta upp, strö över persilja och servera genast.

Vi serverade vår gryta med nybakad baguette, men det är ju extra gott om man gör lite eget vitlöksbröd och serverar till.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Mirva 17 juni, 2014 at 10:26

    Låter väldigt gott! Nu vet jag vad jag skall laga till midsommar (ingen traditionell firande i år inte…!) 😉

    • Reply rebecca 18 juni, 2014 at 19:47

      Inte här heller, vi spenderar dagen på resande fot:) Kram

  • Reply happyvardag 18 juni, 2014 at 07:47

    Åh, så smaskigt. Mums! Själv drar jag idag till pommes och chips till allt – landet. Häng med…Kram Mia
    http://happyvardag.se/2014/06/18/resfeber-goes-reseangest/

    • Reply rebecca 18 juni, 2014 at 19:47

      Klart jag hänger med Mia! Always.
      Kram

  • Reply Sofia - Strawberry Dreams 18 juni, 2014 at 10:41

    Mmmm vad gott! Det här receptet sparar jag ner :).

    • Reply rebecca 18 juni, 2014 at 19:47

      Det tycker jag absolut! Fantastiskt gott!

  • Reply Home2tiny 18 juni, 2014 at 15:29

    Jag som älskar fisksoppa, tackar för receptet. Kramisar Tina

    • Reply rebecca 18 juni, 2014 at 19:48

      Varsågod! Kram Tina!

    Leave a Reply