recept, sallader

SOMMARSALLAD med zucchini och mangold

¡Hola!

Hoppas allt är bra med er i värmen! För nu verkar det ju som att den ÄNTLIGEN har nått Sverige. Här är varmt som bara den och igår kväll behöll jag faktiskt bikinin på till midnatt. Middagarna intages senare och senare och vi är mest sugna på sallader.

Just mangold är faktisk en favorit hos oss och nu när jag har hittat en ny salladsvariant där den kommer till användning så lär den lagas flitigt i sommar. Faktiskt har vi ätit den två dagar på raken nu:) Så när ni har tröttnat på de där färdigblandade påsarna med sallad, tomat och lite italiensk salladskrydda så tycker jag definitivt att ni ska ge denna en chans. Mangold är förresten den där saken som lite ser ut ut som spenatens storebrorsa, som ni säkert har gått förbi i grönsaksdisken då den är relativt okänd. Men ack så god!!!
zucchini och mangoldsallad
Receptet hittade jag på Coops hemsida men som alltid så har jag frilansat lite. Jag har ju som ni säkert har förstått lite svårt att hålla mig till originalrecept.

(ca 3-4 port)
1 knippe/huvud mangold
1 zucchini (skuren i 1/2 cm tjocka skivor)
1 päron (skuret i klyftor)
pinjenötter
2-3 msk hackad bladpersilja
1/2 tsk lantbuljong (grönsak)
1/2 dl vitt vin
olivolja
smör
balsamvinäger
salt & peppar
pinjenötter
parmesanost eller pecorini

Skölj mangold och skär den i strimlor. Fräs sedan upp den i någon matsked olivolja eller smör i 2-3 minuter eller tills den har mjuknat, häll på det vita vinet och lite buljong och låt puttra en liten stund. Lägg upp mangolden på ett serveringsfat och stek därefter zucchinin. (Själv tycker jag att zucchinin smakar som allra bäst om man skär den i lite tjockare bitar och dessutom är det enklare att blanda den i salladen om man skär den som man skär gurka. Inte i stavar eller kvartar.) Häll över lite mer olivolja och fräs så att de får en fin yta. Lägg sedan över även zucchinin på fatet och häll i päronen och 1 msk smör i stekpannan. Ta upp dem när de har fått fin färg och lägg dem på fatet med resten av grönskerna. Blanda runt. Slutligen rostar du pinjenötterna i stekpannan och strör dem över salladen. Hacka bladpersiljan och häll över.
mangoldsallad
Blanda olivoljan med balsamvinäger och svartpeppar och ringla över salladen. Strö därefter lite lite flingsalt (själv råkade jag over do it den ena gången så det blev väl salt:) över och avsluta med hyvlad parmesanost.
Smaklig spis!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply frupastell 10 juli, 2013 at 09:47

    Vilket bra recept! Det ska vi testa här i sommar. Vi har fått kylan till oss och 10 grader i morse kändes inte alls ok. Men vi hoppas att värmen kommer åter till oss, vi har vår semester kvar.

  • Reply Stoffisen 11 juli, 2013 at 15:51

    vilken underbar sallad! Den ska jag göra i helgen till mig och Daniel! Receptet sparas på momangen 🙂

    kram
    Stoffe

  • Reply Annica 11 juli, 2013 at 18:09

    Alltså, nu har jag i princip streckläst din blogg från början till slut 🙂
    Helt underbar är den!
    Jag känner igen mig i så mycket i det du skriver om Spanien. Jag och min man, som för övrigt är grek, bodde tillsammans på Teneriffa i ca 4 år. Jag känner igen allt om landet mañana, NIE-nummer och de gulmålade väggarna, hahaha!
    Min man lärde sig flytande spanska och jag kan förstå massor, men är blyg när jag ska prata. Det är ett härligt språk! Hur som helst, hoppas ni kommer trivas riktigt bra!
    Jättekul att jag hittade din blogg och jag kommer nu följa dig slaviskt!
    Kram Annica

  • Leave a Reply