Inredning, le piccole cose, recept, Uncategorized

Soppor, förberedelser och en för tidig julklapp….

sparris4De senaste veckorna har jag uppdaterat mitt soppregister. För visst är väl soppa något av det absolut godaste som finns? Inte nog med det, de är ofta fulla av nyttiga vitaminer och mineraler, de värmer gott såhär på vintern och de är billiga att tillaga. Tisdag idag och marknadsdag som vanligt här i  Fuengirola. Efter mitt besök på gymmet där jag sprang 6 km på löpbandet  (efter några veckors uppehåll) så tog jag även en runda på marknaden för att inhandla veckans inköp av frukt och grönt. Det blev sparris, rödbetor, pepino (spansk gurka), tomater, champinjoner, kastanjer,  avokado och en massa nötter.

sparrissoppa2

Med två knippe sparris så kunde jag idag inte motstå att göra sparrissoppa. Det har i varje fall inte jag ätit sedan i april. Receptet jag använde mig av var Per Morbergs (eller Pamioba, som han kallas för  i Skåne, inte sant Åse;) och det blev väldigt gott. Till och med bebisen slevade i sig med god aptit. Han är så rolig för han vägrar att bli matat så all mat han intar för tillfället kommer från hans egen hand. Jag kan ju tycka att det är lite tidigt att göra sig så självständig vid 16 månaders ålder, men men…..

Till 6 port behöver du

500 g grön sparris
5 st schalottenlök eller en stor (det använde jag och det blev minst lika gott)
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
salt & peppar

1. Skala sparrisen och skär den i 1 centimeter långa bitar. Skär inte topparna utan spar dem som de är. Koka sparrisen och topparna i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs den lätt i en kastrull. Häll sedan över vinet och buljongen samt grädden och låt koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddblandningen (utom knopparna som skall vara garnityr) och låt koka i 10 minuter. Kör sedan allt i mixer.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar och garnera med sparristopparna.
sparrissoppa1

Efter lunchen hade jag tid hos tandläkaren här nere. Jag har haft lite ont i en tand men det visade sig inte vara något av allvarlig karaktär. Dock gick jag därifrån ett par tusenlappar fattigare då jag bestämde mig för att ge mig själv en bettskena i julklapp. Jag tycker nämligen att det är så otroligt viktigt med tänderna.

Efter tandläkaren så begav jag mig direkt till Svenska skolan och möte med Julmarknadsgruppen som jag sitter med i. På fredag är det nämligen dags för den årliga Julmarknaden på skolan och vem som helst får lov att komma. Det kommer att bli försäljning av svenska härligheter såsom lussekatter, pepparkakor, julmuffins, julgodis och julmat. Dessutom så kommer det att serveras en jultallrik som skolkocken står för. En riktigt härlig tillställning med andra ord. Förutom detta så kommer det också att bli luciatåg, dans kring granen och mycket mycket mer. Mejla mig om ni är intresserade av att komma så kan jag ge er mer information. Bruno har tappat (läs slängt) min mobiltelefon i golvet så det går inte att nå mig på den.

KRAM

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ambienti 10 december, 2013 at 22:20

  Det låter underbart att kunna gå till marknaden och handla så mycket färska grönsaker så här års! Tack för receptet på Sparrissoppan – den ser riktigt god ut! Jag får nog ta och prova den…:)
  Jag stod med dotterns klass och sålde julkakor och godis på julmarknaden här i Lomma i söndags i kyla och ösregn! Vi hade verkligen otur med vädret…Hoppas att ni har bättre tur och det blir riktigt trevligt på fredag!
  Kram
  Christina

 • Reply KniktElin 10 december, 2013 at 22:22

  Den soppan måste jag testa! Vad gott det låter med alla sorters grönsaker. Själv har jag tappat bort all min nyttighet till förmån för allt julstök. Men tack för att du fick mig att tänka till! 🙂

 • Reply Gunilla Norèn 11 december, 2013 at 21:10

  STARLET!!! Åh, vilka minnen som kom upp när jag såg bilden på Starlet. Gissa om jag plöjt igenom många nummer av den

 • Leave a Reply