recept, Uncategorized

SPAGHETTI alla Norma

Förra sommaren när vi hälsade på mannens familj i Rom (och jag var höggradig) blev vi bjudna på den mest fantastiska pastarätten, nämligen Spaghetti alla norma. Min svärfars fru är från Sicilien, varifrån denna rätt härstammar. Lagar ni den så lovar jag att ni kommer att bli lika ”hooked” som jag blev. När vi kom hem från Rom förra sommaren hade jag nämligen dille på aubergine. Och nej, jag tror faktiskt inte att det var en gravidnojja. Det är fortfarande lika smashing gott!
spaghetti alla norm

4 port

2 aubergine
olivolja
ca 2 brk tomater (jag brukar köpa hela på burk och passera dem med stavmixern)
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 dl hackad färsk basilika
ricotta eller mozzarellaost
salt & peppar

til servering:
spaghetti

Görs så här:
1. Börja med att förbereda auberginen. Skär den i kvartar och lägg den i ett durkslag. Strö på lite salt och lägg något tungt ovanpå. På detta sätt så får man ur det beska ur auberginen. När den har legat så ett litet tag, allt från en halvtimme till en timme så sätt på stekpannan och häll i olivoljan.
2. Stek auberginen och dela upp det på två eller tre omgångar. Lägg inte ner för mycket åt gången utan lägg auberginen så att alla skivor nuddar pannan. Häll på mer olivolja om det behövs. Låt dem få en fin stekyta och mjuka lite. Häll över oregano.
3. Lägg all auberginen åt sidan på en tallrik och skär vitlöken i små bitar. Stek dem sedan i olivolja tills de blir lite gyllene. Obs, låt dem inte brännas för då smakar allt beskt!
4. När de är lite gyllene och den där makalöst goda doften börjar sprida sig, lägg då i auberginen och de de passerade tomaterna och låt sjuda tillsammans i cirka 15 minuter. Blanda i basilikan mot slutet men spara lite att lägga på den färdiga såsen. Salta och peppra efter behag.
5. Koka spaghettin al dente. Stirra dig inte blind på klockan utan hemligheten är att man smakar av pastan!
6. Blanda spaghettin med såsen och toppa med hackad mozzarella eller ricotta. Dekorera med basilika.

SÅ, om ni inte visst vad ni skulle laga ikväll eller om ni vill ta en paus i grillandet så har ni ett alternativ.

Här är snart frukost. Jag vet, sent som attan, men är det lördag och lyxrulle så är det! Nu kommer barnen och mannen hem från bageriet där de har varit och köpt croissanter och barnen pratar i mun på varandra, so time to go!

Önskar er en trevlig lördag!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Katja 13 juli, 2013 at 09:18

    Halloj…
    Låter helt fantastiskt gott, trots att den är helt vegetarisk. Jag brukar nämligen tycka att något saknas när det inte finns ngt protein i form av kyckling, fisk, kött mm på tallriken. Men jag ska definitivt testa ditt recept någon dag.
    Ha en finfin helg!

    //Katja

  • Reply Mirre 13 juli, 2013 at 09:31

    Wow, vilket underbart recept! Vi har försökt att ha en vegetarisk dag i vekcan så alla sådan recept är mycket välkomna.. .:)

  • Reply VÄLKOMMEN HEM! 13 juli, 2013 at 10:32

    Hallå där fina vännen!
    Åh, vad kul att ni funnit er tillrätta och verkar ha det alldeles förträffligt bra! Det förtjänar du.
    Önskar att jag kunde ta första bästa plan och komma ner till dig som ”gubben i lådan” och få smaka lite på det goda livet du lever. Ser såååå härligt ut!
    Tusan också att jag inte läste ditt recept tidigare för ikväll får vi gäster och då blir det grillat- igen…! Hade gärna bjudit på annat men nu är köttet redan tinat.
    Varmaste kramen! Judita

  • Reply bia 13 juli, 2013 at 10:44

    Älskar pasta av alla de slag…vi åt en god köttfärssås igår som jag kokade ihop med både vin och grädde…mums!!
    Önskar dej en trevlig helg!!
    Kramis
    Bia

  • Reply Karin Bucht 13 juli, 2013 at 12:22

    Vad det ser smaskigt ut!

  • Reply Stoffisen 13 juli, 2013 at 13:19

    Jag blir alltid så hungrig när jag hälsar på hos en av mina favoriter! Dina recept är så lockande varje gång men trots att jag skriver ner dem så gör jag dem aldrig.. Haha du har snart en kokbok i mitt block 😀

    Kram
    Stoffisen

  • Reply Linn 14 juli, 2013 at 10:20

    Mums! Det här receptet kommer jag definitivt att prova. Lite jobb med auberginerna förstås, men annars verkar det föredömligt enkelt. Jag är så svag för italiensk mat. Och vin 🙂

  • Leave a Reply