Hemnetspan, hus och renovering, Inredning

A room with a view

Ja, ibland händer det. Att bostäder som får ens hjärta att banka lite snabbare dyker upp på marknaden. Och precis som Maria uttrycker det så är det stört omöjligt att inte börja fundera över historien kring och bakom ett sånt här objekt. Objektet ifråga är en lägenhet om dryga 160 kvm belägen precis vid Mariaberget på Söder i Stockholm och med en helt vidunderlig utsikt över Riddarfjärden. En sån där utsikt som gör att man blir nykär, lite småfnittrig och nästan får rysningar och ber mannen kolla om det verkligen kan finnas något sånt magiskt. Bostaden är till salu via Alexander White och utgångspriset ligger på över 15 miljoner kronor och när jag sist kollade så var budgivningen redan igång.

mariatorget1

mariatorget17

Efter att ha renoverat två hus, varav det ena påminde en hel del om lägenheten även om det inte var i lika förfallet skick så går jag igång totalt på den här typen av objekt. Märkligt egentligen då jag vet hur mycket blod, svett och tårar det ligger bakom att renovera upp dem. Hur många gräl det orsakar och i vårt fall även en skilsmässa. Hur som haver, jag har en hang up på denna typ av bostad. Det liksom sitter något i väggarna. En historia man vill åt. Vem har bott här? Hur länge? Vilka historier har utspelat sig här?

mariatorget2 mariatorget3 mariatorget4

Flera av rummen ligger i fil och i lägenheten finns två pampiga kakelugnar.

mariatorget5 mariatorget6 mariatorget7Höga lister som är snudd på paneler längs väggarna, stuckaturer och takrosetter, den ljuvligaste av golv – fiskbensparkett och dörrkarmarna ska vi inte ens prata om.

mariatorget8 mariatorget9 mariatorget10 mariatorget11

Medaljongtapeterna har ju gjort comeback på senare tid men de som sitter på väggarna skulle kunna vara  original då fastigheten byggdes under slutet av 1800-talet då medaljongtapeten fortfarande var väldigt populär. Dock har jag lärt mig att det inte (redan då) var helt omöjligt att man tapetserade om ofta eftersom priset på tapeter vid det här laget hade sjunkit på grund av att tekniken hade förändrats. Men det är en annan historia.

Jag kan inte undgå att ställa frågan varför denna lägenhet är till salu just nu. Den passar ju precis in i det som är ”inne” just nu. Blå dörrar, vintage, fiskbenskparkett och helt paketet. Varför dröjde det så länge innan den såldes för det känns ju sannerligen inte som att den varit i bruk på en himlans massa år. Det som framgår av mäklartexten är att konstnären Eugéne Jansson förvärvade lägenheten 1892….

mariatorget12 mariatorget13

mariatorget14 mariatorget15

mariatorget16

En historia i sig med andra ord den här lägenheten, men visst känns det som att tiden har fått stå stilla därinne ett ganska bra tag.

❤︎

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ljuva Magnolia 1 mars, 2016 at 08:30

  Ja himmel vilken lya, man blir alldeles pirrig i magen! Måstte köparen ha en blogg så vi kan få följa haha 😉 Ja men varför har den stått så här orörd så länge, vem har haft den under de senaste decennierna och till vad? Oj oj oj så vansinnigt nyfiken man blir!!

  Ha en fin dag finis, och hurra för er som fann varann igen du och mannen, kärlek!
  Kramis

 • Reply Ekenäsliv 2 mars, 2016 at 07:01

  Ja det kan man onekligen kalla view!!
  Lite kärlek där så kommer det bli ett magnifikt boende:)
  Så himla fint att ni fann varann igen, för visst tär det att renovera…
  Hur hittade ni tillbaka igen..? Om du vill berätta alltså…
  Många behöver nog tips tror jag ❤️
  Ha en fin onsdag!
  Kram Anna

 • Leave a Reply