LCHF, recept

Hipp, hipp

Bilden är tagen i julas. I dag åkte Bruno och jag själva när de stora barnen var i skolan.

Hurra för lilla farmor i dag! I dag fyller världens bästa farmor Kerstin 91 år ❤ Hon blev firad med ett fång tulpaner och god choklad. Farmor är oförskämt pigg och alert och man kan länge lyssna till alla hennes historier om hur det var förr. För tänk, denna generation om någon har varit med om en otrolig förändring i levnadsstandard. Efter att ha vuxit upp med fotogenlampor, utedass och inget rinnande vatten till att nu ha tillgång till alla nödvändigheter som tvättmaskin, elelement och en varm toalett inomhus. Tiderna har verkligen förändrats men SÅ mycket vi har att lära av våra äldre. En annan sak som är så intressant med min farmor är att hon har sagt att man bara åldras till det yttre. Inombords är hon samma Kerstin som hon var när hon var 20.

En gång för inte så länge sedan satte sig farmor ner på golvet av bara farten för att leka med barnen; hon hade glömt bort att hon knappt kunde ta sig upp utan hjälp. Och håller ni inte med, tiden går, man blir äldre, men man känner sig inte så märkbart äldre inombords. Klokare kanske, men inte äldre. Ålder är bara en siffra! Farmor är beviset.

Häromdagen åt vi världens enligt mig godaste köttfärspaj. Receptet har jag hittat på själv en gång för länge sedan men pajen har jag inte döpt. Vi kanske ska kalla den italiensk paj från och med nu eftersom den har en hel del italienska smaker is sig:)

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gram smör
1 ägg

Köttfärsås:
800g nötfärs
2 msk tomatpure
1 msk timjan
1/2 msk basilika
salt (eller ca 1 tsk ekologisk buljong) och peppar
en skvätt matlagningsvin
en skvätt grädde

crème fraîche tomat och basilika
250 g mozzarella

Rör ihop ingredienserna, tillsätt ägget sist och tryck sedan ut pajdegen i en stor form. Förgrädda i ugnen 200 grader i ca 10 minuter.
Under tiden ste köttfärsen och krydda med örter, salt och peppar. Häll över en skvätt vin och låt koka bort. Slutligen tillsätt tomatpuren.

Häll över köttfärsblandningen i pajskalet och bred sedan över crème fraîche. Hacka mozzarellan grovt och strö den över pajen. Grädda i ugn, 200 grader i ca 30 minuter.
Klart!

Severa med en god sallad. Själv har jag snöat in på grönsallad med gurka, fetaost, olivolja, flingsalt och italiensk salladskrydda.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Happyvardag 8 januari, 2013 at 21:09

    Åh du har alltid så smaskiga recept. Det där måste jag bara prova – både pajen och salladen. Mums! Kram Mia

    • Reply pilotfrun 9 januari, 2013 at 16:01

      Jättegott! I promise:) och barnen gillar det också….
      Kram

  • Reply Kristin 9 januari, 2013 at 10:11

    Hej,
    Hittade dig via Magdalena Graafs sida och började läsa.
    Vilken fin blogg du har och vilken super-kvinna du är som är ensam med tre barn. Fick en riktig Flashback då jag var i samma situation som dig för något år sedan, min man pendlade till ett flygjobb och jag var gravid med nummer tre.
    Styrke kram från mig!

    • Reply pilotfrun 9 januari, 2013 at 16:03

      Tack Kristin!!! Då vet du ju exakt hur det är! Ja, det har varit en tuff höst men nu håller vi tummarna för att familjen kan flytta med dit min man ska. Åtminstone under en period.
      Hur funkar det för er nu? Är din man hemma mer?
      Kram
      Rebecca

  • Reply Linn 25 mars, 2013 at 21:02

    Jag hittade hit till din blogg så sent som i dag, men har redan hunnit pröva det här recept. Eller, nåja, pajdegen i alla fall. Innehållet i övrigt blev en vegetarisk variant, men det var själva degen jag var ute efter. Och så bra det blev! Det här var vår första LCHF-paj och vi konstaterade att man faktiskt inte behöver sakna någonting med den här kosten. Tack för det 🙂

    • Reply pilotfrun 26 mars, 2013 at 19:58

      Varsågod! Glad att ni tyckte om den:)

    Leave a Reply