LCHF, recept, sallader

Saffranslax med rödkålssallad

Vad passar väl bättre att bjuda på så här i juletider än just mat med smak av saffran, rödkål och apelsin? I går kväll hade vi besök av goda vännerna Martin och Gloria och bjöd då på just detta. Inte bara gott utan dessutom busenkelt att göra.

Rödkålssallad
1/2 rödkålshuvud
3 apelsiner
1 dl valnötter
rapsolja
flingsalt
basilika till garnering

Gör så här:
1. Strimla rödkålen med osthyvel för bästa resultat.
2. Skala två av apelsinerna och (om du orkar) filéa dom. Själv filéade jag en och lät den andra ha sitt ”skinn” kvar.
3. Dela den tredje apelsinen på mitten och filéa ena halvan och pressa den andra.
4. Blanda rödkål och apelsiner (spara någon klyfta till garnering) i en stor skål och ringla över rapsolja och apelsinsaft.
5. Blanda ner valnötter, strö över lite flingsalt och garnera med apelsinsklyftor och bailika.

Saffranslax (6 port)
ugn 225°
6 st lax filéer
5 dl crème fraîche
3 dl vispgrädde
1,5 påse saffran
2 msk tomatpuré
salt
peppar

Gör så här:
1. Lägg laxfiléerna i en stor ugnsform och salta och peppra.
2. Blanda ihop crème fraîche, grädde, saffran och tomatpuré. Salta och peppra lite och häll sedan blandningen över laxen.
3. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 minuter.

Jag ber om ursäkt för att bilden är lite suddig. Jag kan inte hjälpa att jag tycker det är lite oförskämt att störa mina middagsgäster mitt i maten genom att tända lampan eller hålla på att flytta tallriken till ett ställe med bättre ljus. ”Hold it, jag ska bara knäppa några bilder först. Sen kan vi äta” liksom…….. Det är inte riktigt jag. Sorry! Så ni får stå ut. Maten smakade i vilket fall fantastiskt gott. Till laxen serverade jag vanligt ris till männen och barnen medan Gloria och jag åt blomkålsris till. Receptet är ursprungligen Åses, jag har bara ändrat kvantiteterna lite.

Nu ska jag göra mig i ordning för lite adventsfika hos goda vänner.
Ciao ❤

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply bia 16 december, 2012 at 17:17

    Det där lät gott..skulle man pröva…
    Salladen kommer jag iaf att göra i jul!!
    Ha en fin kväll!!
    Kram

    • Reply pilotfrun 17 december, 2012 at 12:44

      Det var väldigt gott! Och så himla enkelt! Kram!!

  • Reply Lea H 16 december, 2012 at 19:42

    aw hvor er det en fin salatt. Den vil jeg pröve

    • Reply pilotfrun 17 december, 2012 at 12:44

      Ja, men visst är den. Både en fröjd för ögat och smaklökarna:)

  • Reply Stoffisen 16 december, 2012 at 20:35

    Ser helt lovely ut.
    Vad roligt att du välkomnade min gästbloggares första inlägg så fint. Tack för det.

    Kram
    Stoffe

    • Reply pilotfrun 17 december, 2012 at 12:46

      Det var helt lovely❤ Klart jag välkomnar. Superkul med gästbloggare ju:)
      Ha en fin dag!
      Kram!

  • Reply åse 17 december, 2012 at 11:26

    Vad härligt det smakade och vad fiiiiiint du börjar få det på din fina blogg gumman! Saknar er men vi ses ju snart! Stor julkram!! <3

  • Reply mariette 17 december, 2012 at 17:25

    Det måste jag laga .
    Älskar att använda rödbetor och apelsiner ihop så rödkål måste jag bara prova.
    Helt underbara Ren flaskor dottern din pysslade ihop.
    Julen är så rolig med allt man kan pyssla med av det man redan har hemma.
    Önskar er en fin start på veckan.
    Kram

  • Reply dianasdrömmar 18 december, 2012 at 06:15

    Men mums 🙂 kram Diana

  • Leave a Reply