samarbeten

[sponsrad video] Coffee by women

Jag är en sån där kaffesurplande typ som i stort sett inte genomlever morgonen om jag inte får mina koppar kaffe. Koppar för de är nämligen alltid två på morgnar strax innan klockan slår 6 och jag är redo att starta min dag. Redan innan vi flyttade till Skåne så hade jag gett upp Gevalia för ZOEGAS trots att min mamma och andra med henne sa att det kaffet inte smakade lika bra någon annanstans än Skåne eftersom det harmonierade så bra med vattnet här. Jag har dock aldrig märkt någon skillnad utan tycker att det smakade lika bra i Blekinge som det gör här i Sverige.

Kaffeodlingarna har traditionellt sett alltid drivits av män då kvinnor av såväl historiska som kulturella skäl inte får samma tillgång till utbildningsmöjligheter. ZOÉGAS vill ändra på detta och har således satt igång ett stort projekt som de kallar för Coffee by women. Genom detta projekt vill ZOÉGAS få fler kvinnor att utbilda sig och jobba med kaffeodling. Utbildningen är kostnadsfri för både kvinnorna och män och i detta projekt erbjuds även kvinnorna utbildning i bland annat ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling. Kvinnor och män utbildas tillsammans för att få med så många kaffeodlare som möjligt på resan mot framtidens kaffe. ZOÈGAS har som mål att minst 30% av de kaffebönder som utbildas i deras egna hållbarhetsprojekt ska vara kvinnor. Cirka 50% av alla de som jobbar med kaffe är kvinnor men av dem är det bara 5% som har en ledande befattning.

En anledning till att projektet dragit igång är att utbudet av hållbart odlat kaffe av hög kvalité är begränsat i Östafrika och inte kan möta den efterfrågan som finns idag.  ZOÉGAS vill således få med så många kaffebönder som möjligt och få dem att ta steget från konventionell odling till en mer hållbar odling. I dagsläget har cirka 70% av världens cirka 25 miljoner kaffebönder odlingar som är mindre än 1,5 hektar vilket gör att de har små ekonomiska möjligheter att investera för att odla certifierat kaffe.

Den svensk-kenyanska artisten Alicios Theluji har på uppdrag av ZOÉGAS översatt den klassiska låten ”Vi måste höja våra röster” till Swahili. Musikvideon spelades in i Nairobi för att lyfta fram det moderna Afrika och sitt omfattande hållbarhetsarbete i området.

Min kompis Fnulan åker dessutom med dem till Kenya i November som en del i detta projekt och jag ser fram emot att få höra hennes berättelse sedan.

[inlägget är i samarbete med ZOÉGAS]

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply